Saturday, January 23, 2016
DAGING MASAK KICAP MANIS
DAGING MASAK KICAP MANIS
sumber : dapurkakjee.com; thanks...
Bahan-Bahan :
250 gm daging batang pinang - dipotong atau dihiris ikut citarasa
1 biji tomato - belah 6 (tambahan)
2 labu bawang besar - dihiris bulat-bulat
3 ulas bawang putih - hiris
2 inci halia - hiris
1 sudu kecil lada hitam (tumbuk kasar - jika suka)
1 cawan kicap manis Cap Kipas Udang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
Cara Memasak :
Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi. Apabila layu, masukkan kayu manis dan bunga lawang. Kemudian masukkan daging dan biarkan daging kecut. Kemudian masukkan kicap dan sedikit air. Terserah berapa banyak kuah yang diperlukan. Tambahkan tomato, perasa serta lada hitam secukup rasa. Perlahankan api dan biarkan kuahnya sedikit pekat.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment