KEK PISANG

Saturday, January 23, 2016

DAGING MASAK KICAP MANIS









DAGING MASAK KICAP MANIS
sumber  :   dapurkakjee.com; thanks...




Bahan-Bahan :

250  gm  daging batang pinang  -   dipotong atau dihiris ikut citarasa
    1  biji  tomato  -  belah 6  (tambahan)
    2  labu  bawang besar  -  dihiris bulat-bulat
    3  ulas  bawang putih  -  hiris
    2  inci  halia  -  hiris
    1  sudu kecil  lada hitam  (tumbuk kasar  -  jika suka)
    1  cawan  kicap manis Cap Kipas Udang
    1  batang  kulit kayu manis
    3  kuntum  bunga lawang


Cara Memasak :

     Tumiskan bawang besar, bawang putih dan halia hingga wangi.  Apabila layu, masukkan kayu manis dan bunga lawang.  Kemudian masukkan daging dan biarkan daging kecut.  Kemudian masukkan kicap dan sedikit air.  Terserah berapa banyak kuah yang diperlukan.  Tambahkan tomato, perasa serta lada hitam secukup rasa.  Perlahankan api dan biarkan kuahnya sedikit pekat.

No comments:

Post a Comment