Monday, January 11, 2016
AYAM GORENG TOMYAN
AYAM GORENG TOMYAM
sumber : Idea RASA Jan. 2016...
Bahan-Bahan :
300 gm ayam - buang kulit, cuci bersih, dipotong kecil & toskan
1 biji bawang besar - hiris bulat
3 ulas bawang putih - kisar
5 ulas bawang merah - kisar
1 helai daun limau purut
1 batang serai - dititik
1 biji tomato - belah enam
100 gm bunga kubis - dipotong
1/2 biji cili benggala - hiris memanjang (saya guna lada merah)
2 sudu makan pes tomyam
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya
Cara Memasak :
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau harum.
2. Kemudian masukkan pes tomyam. Gaul sekata.
3. Masukkan pula serai dan daun limau purut.
4. Setelah itu barulah dimasukkan ayam dan sedikit air. Kacau sebati.
5. Akhir sekali apabila ayam telah lembut dan cukup masak, masukkan bawang besar yang dihiris, bunga kubis, cili benggala dan tomato yang dibelah. Biarkan seketika dan angkat.
6. Sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment