KEK PISANG

Monday, January 11, 2016

AYAM GORENG TOMYAN








AYAM GORENG TOMYAM
sumber  :    Idea RASA Jan. 2016...




Bahan-Bahan :

300  gm  ayam   -   buang kulit, cuci bersih, dipotong kecil & toskan
    1  biji  bawang besar   -  hiris bulat
    3  ulas  bawang putih  -   kisar
    5  ulas  bawang merah   -   kisar
    1  helai  daun limau purut
    1  batang  serai   -   dititik
    1  biji  tomato   -   belah enam
100  gm  bunga kubis   -   dipotong
 1/2  biji  cili benggala  -  hiris memanjang  (saya guna lada merah)
    2  sudu makan  pes tomyam
Sedikit air
Garam & gula secukupnya
Minyak untuk menumis secukupnya


Cara Memasak :

1.  Tumis bahan kisar sehingga naik bau harum.
2.  Kemudian masukkan pes tomyam.  Gaul sekata.
3.  Masukkan pula serai dan daun limau purut.
4.  Setelah itu barulah dimasukkan ayam dan sedikit air.  Kacau sebati.
5.  Akhir sekali apabila ayam telah lembut dan cukup masak, masukkan bawang besar yang dihiris, bunga kubis, cili benggala dan tomato yang dibelah.  Biarkan seketika dan angkat.
6.  Sedia dihidangkan...
 

No comments:

Post a Comment