KEK PISANG

Monday, January 25, 2016

KUIH BAKAR KENTANG










KUIH BAKAR KENTANG
sumber  :   yatiememories; thanks...




Bahan-Bahan :

1 1/2  cawan  tepung gandum
      1  cawan  kentang rebus  (dalam anggaran 2 biji yang sedang)
      2  cawan  santan  (nak kisar dengan daun pandan pun boleh - anggaran 3-4 helai)
      1  cawan  susu cair
      1  cawan  gula pasir/gula kastor
      2  sudu besar  mentega/minyak sapi
      4  biji  telur  (saya guna gred B)
Sedikit garam
Pewarna hijau dan sedikit pes pandan (jika guna)
Sedikit bijan
Minyak untuk sapu pada loyang anggaran 2 sudu besar


Loyang :  8"x8" persegi/acuan bunga pecah 8  =  4 keping)


Cara-cara :

1.  Kentang direbus sehingga empuk, toskan dan di lecek.

2.  Masukkan kesemua bahan ke dalam mesin pengisar/blender kecuali bijan dan minyak.  Kisar sebati.

3.  Sementara itu panaskan oven pada suhu 180'C.  Sapu minyak/mentega disekeliling loyang dan masukkan ke dalam oven sebentar.

4.  Keluarkan loyang dari oven dan tuangkan adunan tepung tadi dan taburkan sedikit bijan di atasnya.

5.  Bakar selama 50 minit api atas bawah dan tambahkan 5 minit lagi menggunakan api atas sahaja untuk garingkan bahagian permukaan atas kuih.

6.  Biarkan betul-betul sejuk barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment