KEK PISANG

Tuesday, November 28, 2017

BROWNIES BAJET...



 sangat sedap, lembab & chocolatey...






BROWNIES BAJET
sumber :    ibuainikitchen@FB/MAHN...
Saiz :   6  inci



Bahan 1 :

125  gm  marjerin/mentega
125  gm  chocolate compound  (saya guna Beryl's - coin)

***  Double boilkan hingga kedua-dua bahan larut


Bahan 2 :

1  biji  telur  (saya guna gred A)
1/2  cawan  gula kastor
sedikit esen vanilla
secubit garam


***  Whiskkan bahan-bahan  2 hingga gula larut.  Dah agak gula larut sedikit masukkan bahan (1) ke dalam adunan telur.  Kacau sebati.


Bahan 3 :

1/2  cawan  tepung gandum
2  sudu besar  serbuk koko
secubit baking powder


***  Ayakkan terus ke dalam (2)...

1)  Kaupbalikkan dan tuangkan ke dalam loyang bersaiz 5 atau 6 inci, digris dan dialas dengan kertas baking.
2)  Boleh ditabur dengan kekacang pilihan  (walnut/almond/ikut suka).
3)  Bakar selama 25-30 minit sehingga masak pada suhu 170'C..

NOTA :  

1)  Adunan ini sesuai untuk loyang 5/6 inci.
2)  Kalau nak guna loyang 7/8 inci, doublekan adunan.
3)  Kalau nak guna loyang 9/10 inci, gandakan 3 adunan...

1 comment: