Monday, November 6, 2017
IKAN SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI...
IKAN SARDIN MASAK LEMAK CILI PADI
rujukan : salamisimon1@Little Amie's Kitchen...
Bahan-Bahan :
1 tin sardin ~ saiz besar, 5 keping ikan, toskan sosnya
200 ml santan pekat
5 batang kacang panjang ~ potong serong
2 biji tomato ~ belah 2 (tak letak)
1 batang serai ~ titik
1 labu bawang besar ~ mayang kasar
1 sudu kecil pati asam jawa ~ bancuh dengan 1/2 cawan air
Garam/gula/perasa pilihan
Minyak masak
Bahan Tumbuk :
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
10 biji cili padi (boleh tambah jika nak lebih pedas)
2 cm kunyit hidup
Sedikit belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan sedikit minyak dan tumis bawang besar dan serai sehingga bawang layu.
2. Masukkan kesemua bahan tumbuk dan tumis sehingga naik bau. Tambahkan air asam jawa.
3. Masukkan kacang panjang, gaul sebati sehingga kacang panjang berubah warna.
4. Masukkan santan pekat, diikuti dengan ikan sardin serta tomato.
5. Perlahan api dapur dan masak sehingga kuah mula mendidih.
6. Kacau sekali-sekala dan perasakan dengan garam/gula/perasa pilihan.
7. Tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment