Thursday, November 2, 2017
KANGKUNG, TERUNG GORENG BELACAN...
KANGKUNG & TERUNG
GORENG BELACAN
Bahan-Bahan :
500 gm kangkung
1 biji terung ungu panjang ~ dipotong menyerong & direndam
2 sudu besar minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Tumbuk/Kisar :
2 tangkai cili merah
6 tangkai cili padi
1 inci belacan
1 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Sayur kangkung dipotong kecil dan dicuci bersih, kemudian toskan.
2. Sayur terung dipotong menyerong, dicuci bersih, kemudian direndam.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bahan yang ditumbuk/kisar hingga wangi.
4. Masukkan terung, kacau rata dan biarkan seketika hingga terung sedikit layu dan lembut.
5. Masukkan sedikit air (jika perlu) diikuti kangkung. Kacau rata dan rasakan garamnya.
6. Apabila sayur sudah lembut, tutup api dan sedia dihidangkan...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
Sedapnya makan lagi-lagi ngh lapar ni.
ReplyDelete