KEK PISANG

Tuesday, November 14, 2017

KARI AYAM TANPA SANTAN...









KARI AYAM TANPA SANTAN




Bahan-Bahan :

1/4  ekor  ayam  ~  dipotong, cuci bersih & toskan
4  biji  bawang merah *
2  ulas  bawang putih *
1/2  inci  halia *  (* ditumbuk/dikisar)
1  batang  kulit kayu manis
1  kuntum  bunga lawang
2  biji  buah pelaga
1  pelepah  daun kari
4  sudu besar  serbuk kari  ~  dibancuh dengan sedikit air
2  cawan  air atau secukupnya
1  biji  kentang  ~  dibelah 4
Garam & gula secukup rasa
1  keping  asam gelugur atau sedikit air limau kasturi
1  sudu besar  sos tiram  (optional)


Cara Memasak :

1.  Tumiskan bahan tumbuk/kisar, daun kari, kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sehingga naik bau.

2.  Masukkan pes serbuk kari, kacau sehingga pecah minyak.

3.  Masukkan ayam dan kacau sebentar.

4.  Masukkan air dan kentang.  Biarkan sebentar sehingga kentang lembut/empuk.

5.  Tambahkan garam, gula secukupnya dan asam gelugur/air limau kasturi.  Masukkan juga sos tiram (jika guna).  Seimbangkan rasanya, tutup api dan sedia dihidangkan...

No comments:

Post a Comment