KEK PISANG

Sunday, April 5, 2020

APAM TOKYO/TOKIAW/MANJA ...








APAM TOKYO/TOKIAW/MANJA
sumber :    FB@MAHI ...




Bahan Kulit :

1  cawan  tepung gandum
1/2  sudu teh  serbuk penaik@baking powder
1  biji  telur   (gred A)
1/4  cawan  gula kastor
1/2  cawan  susu segar atau susu cair
1/2  cawan  air
1  sudu besar  marjerin cair
Secubit garam


Cara-Cara :

Pukul telur dan gula sehingga kembang kemudian satukan dengan semua bahan lain dan kacau sehingga sebati.
Senduk/sudukan di atas pan (1 sudu besar).  Biarkan seketika sehingga sedikit kering, calit/paipkan inti dan lipat ketika masih panas agar ia bercantum.


Bahan Inti Kastad :

1/2  cawan  tepung gandum
1  sudu besar  tepung kastad
1/2  cawan  gula kastor
1 1/2  cawan  susu segar atau susu cair
1  sudu teh  pewarna pilihan
Sedikit esen vanilla


Cara-Cara :

Masak sehingga pekat.  Sejukkan dan sedia digunakan.


Bahan Inti Kaya :

60  gm  gula pasir
125  ml  air panas
1  sudu besar  tepung jagung
170  gm  gula kastor
300  ml  santan
3  biji  telur   (gred A)
Daun pandan
Secubit garam


Cara-Cara :

Hanguskan 60 gm gula pasir sehingga kelihatan keperangan.  Kemudian masukkan air panas.  Sejukkan seketika.
Bancuh bahan-bahan lain, satukan semua dalam periuk.  Masak sampai likat.
Nak cantik licin macam kaya di kedai, dah siap jangan lupa blend/kisar.  Memang cantik licin.!




No comments:

Post a Comment