PENGAT PISANG BERSAGU
sumber : yatiememories ...
Bahan-Bahan :
3 biji pisang tanduk
1/2 cawan sagu biji ~ cuci & rendam dalam 3 minit
Air secukupnya untuk merebus pisang dan sagu biji
Bahan Kuah :
1 cawan santan pekat
2 cawan air
3 sudu besar gula merah + 1/2 cawan air, gaul rata & tapiskan
1/4 cawan gula pasir
2 helai daun pandan ~ disimpul
Cara-Cara :
1. Buangkan kulit pisang dan hiris serong. Rebus pisang tanduk sehingga separuh masak. Bila dah empuk, angkat dan toskan. Jangan rebus lama sangat, nanti tak cantik pisangnya.
2. Sementara itu, dalam periuk lain, didihkan air dan masukkan sagu biji yang telah direndamkan tadi. Masak sehingga jernih semuanya. Setelah siap, tapiskan dan lalukan di bawah air paip. Ketepikan dulu.
3. Di dalam periuk yang lain, satukan air dan santan pekat. Masukkan sekali air gula merah yang sudah ditapis tadi dan gula pasir. Masak sehingga hampir mendidih.
4. Masukkan pisang tadi, sagu biji dan daun pandan, biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah ditambah gula pasir sedikit lagi.
SIAP !
No comments:
Post a Comment