sebelum dibakar...
PUDING ROTI BERKUAH KASTAD
sumber : MCCD ...
Bahan-Bahan :
10-12 keping roti (me : guna 12 keping)
500 ml susu segar@ 2 cawan
5 sudu besar gula halus@gula kastor
3 biji telur (kalau gred A, 2 biji)
1 sudu teh esen vanilla@vanilla powder
2 sudu besar butter (cairkan)
Hiasan : kismis/chocolate chip/badam/cherry/prunes
Bahan Sos Kastad :
1/2 tin air (sukat guna tin susu cair)
1 tin susu cair
3-5 sudu besar gula (ikut kemanisan sendiri)
1 sudu besar tepung kastad
1 sudu besar tepung jagung
1 helai daun pandan (simpulkan)
1/2 sudu teh esen vanilla@vanilla powder
Secubit garam
Cara-Cara :
Dalam bekas sesuai, satukan susu segar dan telur, kacau-kacau kemudian masukkan gula halus, kacau lagi hingga gula larut.
Masukkan sedikit garam, esen vanilla dan roti (carik-carikkan). Kacau-kacau hingga separa hancur.
Masukkan kismis, kacau lagi.
Akhir sekali masukkan butter cair, kacau-kacau dan tuangkan ke dalam loyang 10 x 10 inci yang telah digriskan/disapukan dengan marjerin. Taburkan dengan hiasan pilihan.
Bakar pada Suhu 200'C selama 30 minit hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).
Nota : Puding Roti, selepas keluar dari oven akan mengecut sedikit.
Untuk Bahan Sos : Dalam kuali, masukkan susu cair, air, gula, esen vanilla dan secubit garam.
Buka api dan masak dengan api perlahan. Sementara itu, bancuh tepung kastad dan tepung jagung dengan sedikit air untuk mengelakkan dari berketul. Masukkan daun pandan.
Tuangkan bancuhan kedua-dua tepung tadi. Kacau-kacau hingga sedikit pekat.
Dah nampak letup-letup tutup api, masukkan 1 sudu besar butter, kacau-kacau hingga butter cair.
Siap untuk dihidangkan bersama Puding Roti tadi.
No comments:
Post a Comment