KEK PISANG

Sunday, April 12, 2020

PUDING ROTI BERKUAH KASTAD ...

 sebelum dibakar...






PUDING ROTI BERKUAH KASTAD
sumber :    MCCD ...




Bahan-Bahan :

10-12  keping roti   (me :  guna 12 keping)
500  ml  susu segar@ 2 cawan
5  sudu besar  gula halus@gula kastor
3  biji  telur   (kalau gred A, 2 biji)
1  sudu teh  esen vanilla@vanilla powder
2  sudu besar  butter   (cairkan)
Hiasan :    kismis/chocolate chip/badam/cherry/prunes


Bahan Sos Kastad :

1/2  tin  air   (sukat guna tin susu cair)
1  tin  susu cair
3-5  sudu besar  gula   (ikut kemanisan sendiri)
1  sudu besar  tepung kastad
1  sudu besar  tepung jagung
1  helai  daun pandan   (simpulkan)
1/2  sudu teh  esen vanilla@vanilla powder
Secubit garam


Cara-Cara :

Dalam bekas sesuai, satukan susu segar dan telur, kacau-kacau kemudian masukkan gula halus, kacau lagi hingga gula larut.
Masukkan sedikit garam, esen vanilla dan roti (carik-carikkan).  Kacau-kacau hingga separa hancur.
Masukkan kismis, kacau lagi.
Akhir sekali masukkan butter cair, kacau-kacau dan tuangkan ke dalam loyang 10 x 10 inci yang telah digriskan/disapukan dengan marjerin.  Taburkan dengan hiasan pilihan.
Bakar pada Suhu 200'C selama 30 minit hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).
Nota :  Puding Roti, selepas keluar dari oven akan mengecut sedikit.

Untuk Bahan Sos :   Dalam kuali, masukkan susu cair, air, gula, esen vanilla dan secubit garam.
Buka api dan masak dengan api perlahan.  Sementara itu, bancuh tepung kastad dan tepung jagung dengan sedikit air untuk mengelakkan dari berketul.  Masukkan daun pandan.
Tuangkan bancuhan kedua-dua tepung tadi.  Kacau-kacau hingga sedikit pekat.  
Dah nampak letup-letup tutup api, masukkan 1 sudu besar butter, kacau-kacau hingga butter cair.
Siap untuk dihidangkan bersama Puding Roti tadi.







No comments:

Post a Comment