Thursday, April 16, 2020
MASAK KICAP SARDIN ...
MASAK KICAP SARDIN
DENGAN KENTANG
sumber : Azie Kitchen ...
Bahan-Bahan :
1 tin besar Sardine Mackerel
5 ulas bawang merah ~ hiris
3 ulas bawang putih ~ hiris
1 inci halia ~ hiris
1 biji bawang besar ~ hiris bulat
1 biji cili merah ~ hiris
5 biji cili padi
2 biji kentang ~ hiris nipis
Kicap secukupnya
Gula secukupnya
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Goreng kentang sehingga masak. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia sehingga wangi. Masukkan ikan sardine sambal dibalik-balikkan untuk menggoreng ikannya.
2. Kemudian masukkan sos/kuah ikan sardine tadi dan kicap secukupnya. Masak sehingga mendidih. Akhir sekali, masukkan bawang besar hiris, cili padi dan cili merah.
3. Sebelum diangkat, masukkan kentang yang telah digoreng tadi. Sesuaikan rasa dan tutup api. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment