Sunday, April 5, 2020
IKAN TUMIS ASAM ...
RESIPI IKAN TUMIS ASAM
sumber : Hanieliza ...
Bahan-Bahan :
2 keping ikan tenggiri atau ikan pilihan
1 cawan air asam jawa
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
1 biji buah tomato ~ dipotong 4 (me : 10 biji tomato ceri)
Minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan Dihiris :
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 biji cili merah
1 biji cili hijau
1 labu bawang besar
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2. Goreng hingga masak. Angkat dan ketepikan.
3. Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4. Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5. Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment