KEK PISANG

Sunday, April 5, 2020

IKAN TUMIS ASAM ...







RESIPI IKAN TUMIS ASAM
sumber :    Hanieliza ...




Bahan-Bahan :

2  keping  ikan tenggiri atau ikan pilihan
1  cawan  air asam jawa
1/2  sudu kecil  serbuk kunyit
1  biji  buah tomato   ~  dipotong 4  (me :  10 biji tomato ceri)
Minyak masak
Garam secukup rasa


Bahan Dihiris :

3  ulas  bawang kecil
2  ulas  bawang putih
1  inci  halia
1  biji  cili merah
1  biji  cili hijau
1  labu  bawang besar


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan dan digaulkan dengan serbuk kunyit dan garam.
2.  Goreng hingga masak.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tumiskan semua bahan yang dihiris.
4.  Apabila sudah layu sedikit, masukkan air asam jawa dan serbuk kunyit.
5.  Apabila sudah mendidih, masukkan ikan dan tomato.
6.  Sedia dihidangkan.






No comments:

Post a Comment