KEK PISANG

Saturday, April 25, 2020

KARI TELUR ...









KARI TELUR DENGAN 
KACANG BUNCIS
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

6  biji  telur yang sudah direbus
Kacang buncis   (tak letak sebab tiada stok)
3-4  tangkai  cili hijau   ~  hiris atau belah 2 tak putus
4  tangkai  cili padi
1  biji  buah tomato   ~  dibelah 3 atau 4
4  biji  bawang merah   ~  hiris
4  ulas  bawang putih   ~  hiris
1  pelepah  daun kari
1  batang  kulit kayu manis
1  pek kecil  rempah kari daging
1  kotak  santan kotak
1  sudu besar  kerisik
1  sudu besar  sos tiram   ~  bancuh dengan sedikit air
1/2  sudu kecil  pes asaj jawa Adabi
Garam
Sedikit gula
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis kayu manis, bawang merah dan bawang putih yang dihiris serta daun kari sehingga naik bau.  Masukkan rempah kari dan kacau rata dengan cepat sehingga naik bau.  Masukkan sedikit air dan masak lagi sehingga terbit minyak.

2.  Masukkan air secukupnya sehingga mendidih.  Masukkan santan dan kacau rata.

3.  Masukkan telur yang sudah siap direbus, kerisik, sos tiram, pes asam jawa, garam dan gula.  Kacau rata.

4.  Setelah mendidih dan terbit minyak, masukkan buah tomato, cili hidup dan kacang buncis (jika guna).

5.  Kacau seketika dan bolehlah ditutup api supaya kacang buncis tidak terlebih masak.
SIAP !

No comments:

Post a Comment