Sunday, April 5, 2020
DAGING MASAK KICAP BEREMPAH KARI ...
DAGING MASAK KICAP
BEREMPAH KARI
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
450 gm daging batang pinang ~ hiris nipis, cuci & toskan
1 inci halia *
2 ulas bawang putih *
4 biji bawang merah * ( * kisar halus )
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 camca besar cili kisar
1 camca besar rempah kari daging
1 biji bawang besar ~ hiris
1/4 biji red capsicum ~ dadu kasar
1/4 biji green capsicum ~ dadu kasar
1/4 biji yellow capsicum ~ dadu kasar
1 batang leek ~ kerat kecil & rendam
3 camca besar kicap pekat
2 camca besar kicap manis
1/4 camca teh cuka makan@jus lemon
1 cawan air
Hirisan daun bawang, untuk hiasan
Minyak masak
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak dalam kuali, tumis kayu manis dan bunga lawang hingga harum. Masukkan cili kisar dan tumis hingga garing. Tambah bahan kisar halus + rempah kari tadi. Tumis hingga harum.
2. Masukkan daging dan masak hingga daging kecut. Tuang air dan biarkan mendidih. Masukkan kicap pekat dan kicap manis dan leek (toskan). Masak hingga pekat.
3. Tambah semua jenis capsicum, bawang besar, cuka makan dan masak hingga lembut. Rasa dan jika kurang masin boleh tambah sedikit lagi kicap. Matikan api. Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment