KEK PISANG

Friday, April 10, 2020

SAMBAL TEMPOYAK UDANG ...









SAMBAL TEMPOYAK
UDANG & PETAI
sumber :    Hanieliza ...




Bahan-Bahan :

500  gm  udang sederhana besar   ~  dibuang kulit, cuci bersih & toskan
2  papan  petai   ~  diambil isinya   (tak letak ganti dengan tomato)
3  sudu besar  tempoyak
2  helai  daun kunyit   ~  dikoyak-koyak
1  sudu kecil  gula
Garam secukup rasa


Bahan Dikisar :

5  biji  cili merah
7  biji  cili api
5  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Masukkan bahan yang dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dalam periuk.
2.  Masakkan sehingga naik wap.
3.  Masukkan petai, udang, gula dan garam.
4.  Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat.
5.  Masukkan dalam pinggan dan hidangkan.

NOTA :   Jika menggunakan tomato, masukkan akhir sekali, biarkan sedikit layu baru tutup api dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment