Friday, April 10, 2020
SAMBAL TEMPOYAK UDANG ...
SAMBAL TEMPOYAK
UDANG & PETAI
sumber : Hanieliza ...
Bahan-Bahan :
500 gm udang sederhana besar ~ dibuang kulit, cuci bersih & toskan
2 papan petai ~ diambil isinya (tak letak ganti dengan tomato)
3 sudu besar tempoyak
2 helai daun kunyit ~ dikoyak-koyak
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa
Bahan Dikisar :
5 biji cili merah
7 biji cili api
5 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Masukkan bahan yang dikisar, tempoyak dan daun kunyit ke dalam periuk.
2. Masakkan sehingga naik wap.
3. Masukkan petai, udang, gula dan garam.
4. Kacau rata dan masakkan sehingga agak pekat.
5. Masukkan dalam pinggan dan hidangkan.
NOTA : Jika menggunakan tomato, masukkan akhir sekali, biarkan sedikit layu baru tutup api dan hidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment