Wednesday, April 29, 2020
IKAN DORI MASAM MANIS ...
IKAN DORI MASAM MANIS
sumber : Majalah RASA Oktober 2019
Bahan-Bahan :
500 gm ikan dori ~ potong dadu lebih kurang 2-5 cm
1 cawan tepung gandum
1-2 biji telur
1 sudu teh serbuk lada sulah
Secubit garam
1 biji bawang Holland ~ potong dadu kecil
4 ulas bawang putih ~ cincang halus
3 cm halia muda ~ hiris memanjang
Sedikit cili benggala merah & hijau ~ dadu kecil
3 biji cili merah ~ kisar kasar
1 sudu makan sos cili Thai
1 sudu makan sos plum
1 sudu makan sos cili
1/2 sudu makan sos ikan
Garam & gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya ~ untuk menggoreng & menumis
Cara Memasak :
1. Gaulkan isi ikan dori bersama sedikit garam dan lada sulah.
2. Kemudian pecahkan telur di dalamnya, gaul rata dan toskan.
3. Gaulkan dalam tepung kemudian letakkan di atas tisu dapur.
4. Panaskan minyak masak, goreng ikan dori hingga kekuningan. Angkat dan ketepikan. Letakkan di dalam pinggan yang bersesuaian.
5. Menggunakan kuali lain, tumiskan bawang putih, bawang Holland dan halia hingga wangi.
6. Masukkan cili merah kisar, sos cili, sos tomato, sos plum dan sos ikan, gaul rata dan tambahkan sedikit air.
7. Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
8. Sebelum tutup api masukkan hirisan cili benggalan merah dan hijau dan gaul rata.
9. Tutup api, tuangkan sos di atas pinggan berisi ikan dori goreng tadi dan sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment