KEK PISANG

Friday, April 10, 2020

DAGING MASAK LEMAK CILI API ...









DAGING MASAK LEMAK CILI API
  -   NEGERI SEMBILAN STYLE
sumber :    seripayaku



Bahan-Bahan :

1/2  kg  daging batang pinang   ~  dipotong ikut citarasa, cuci bersih & toskan
2  batang  serai   ~  dititik
20  biji  cili padi   (kurangkan jika tak suka pedas  ~  saya guna separuh jer)
3  biji  ubi kentang   ~  kupas kulit, belah ikut suka & rendam untuk mengelakkan kentang lebam
1/2  inci  kunyit hidup
2 atau 1  cawan  santan pekat
1  cawan  santan cair
1  helai  daun kunyit   ~  dicarik atau dihiris
Sedikit garam
1/2  cawan  air


Cara Memasak :

1.  Blend/kisar cili api, kunyit hidup sehingga halus.  (lagi sedap jika ditumbuk).

2.  Masukkan bahan yang telah di blend/tumbuk, serai yang telah dititik ke dalam periuk.  Masukkan daging dan tambahkan sedikit air.  Masak sehingga daging empuk/lembut.

3.  Setelah daging empuk/lembut, masukkan santan cair dan air tadi.  Kemudian masukkan ubi kentang dan daun kunyit.

4.  Apabila ubi kentang telah empuk/lembut, masukkan santan pekat dan garam.  Sesuaikan rasa, tutup api.  Sedia dihidangkan.





No comments:

Post a Comment