DOUBLE CHOCOLATE MUFFINS
sumber : Majalah RASA Julai 2019
kredit ke : Pn Rozita Hasan@Che Ta Sintok ...
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung serbaguna (250 gm)
1 cawan gula kastor/gula perang (200 gm)
1/2 cawan serbuk koko (60 gm)
1 1/4 sudu teh baking soda@soda bikarbonate
1/2 sudu teh garam
1/2 cawan minyak jagung (125 ml)
2 biji telur (me : guna gred A)
1/2 cawan susu segar (125 ml)
1/2 cawan sour cream (130 gm) (me : guna yogurt perisa asli)
1 sudu teh esen vanilla
1 cawan semi-sweet chocolate chunks or chips, plus more for topping (175 gm)
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada suhu 200'C dan lapikkan muffin pan dengan cawan muffin kertas.
2. Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, serbuk koko, baking soda dan garam. Sebatikan dan ketepikan.
3. Dalam mangkuk sederhana, masukkan minyak, gula, telur, susu, sour cream dan esen vanilla. Kacau menggunakan hand whisk.
4. Masukkan adunan cecair ke dalam adunan kering dan kacau hingga sebati. Kacau dengan perlahan dan masukkan chocolate chips. Jangan terlebih kacau nanti muffin menjadi keras selepas dibakar.
5. Sudukan adunan ke dalam cawan muffin. Bakar selama 15-18 minit atau hingga masak (bergantung pada oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment