KEK PISANG

Monday, April 6, 2020

SHEPARD PIE ...








RESIPI SHEPARD PIE
sumber :    www.rasa.my/FB@Umi Watie ...




Bahan-Bahan :

3  biji  kentang    (saya guna 5 biji kentang kecil)
1/2  cawan  susu segar@fresh milk
1  sudu teh  serbuk lada hitam
2  sudu makan  mentega
1  biji  bawang besar Holland   ~  potong dadu
1  tin  cendawan butang   ~  hiris
3  biji  bawang putih   ~  cincang
1  cawan  ayam   ~  dicincang   (saya guna daging kisar)
3  sudu makan  sos Bolognese
1/4  cawan  lada benggala
1  sudu teh  Mix Spice
Garam secukupnya


Cara-Cara :

1.  Kentang direbus sampai lembut.

2.  Panas-panas lecek, jangan tunggu sejuk.  Letakkan lada hitam, garam dan susu.  Kacau rata sampai jadi seperti adunan cekodok.  Dah siap biarkan seketika.  Kita masak inti pula.

3.  Cairkan mentega, tumis bawang putih sampai wangi.  Masukkan isi ayam yang dah dicincang halus.

4.  Ayam dah masak masukkan cendawan butang, lada benggala, bawang Holland.  Bubuh juga sayur kegemaran (seperti mix vegetable), jika suka.

5.  Masukkan sos bolognese.  Kacau rata.  Perasakan dengan garam dan gula ikut selera.

6.  Dah siap masukkan ke dalam bekas aluminium bulat saiz 5 inci (dapat 3 bekas).

7.  Taburkan mozarella cheese (saya guna cheddar cheese jer sebab tiada stok) kemudian paipkan kentang lecek tadi.  Corakkan ikut kegemaran.  Taburkan dengan mix spice dan mozarella cheese.

8.  Bakar selama 20-25 minit suhu 180'C (ikut oven masing-masing).






No comments:

Post a Comment