RESIPI SHEPARD PIE
sumber : www.rasa.my/FB@Umi Watie ...
Bahan-Bahan :
3 biji kentang (saya guna 5 biji kentang kecil)
1/2 cawan susu segar@fresh milk
1 sudu teh serbuk lada hitam
2 sudu makan mentega
1 biji bawang besar Holland ~ potong dadu
1 tin cendawan butang ~ hiris
3 biji bawang putih ~ cincang
1 cawan ayam ~ dicincang (saya guna daging kisar)
3 sudu makan sos Bolognese
1/4 cawan lada benggala
1 sudu teh Mix Spice
Garam secukupnya
Cara-Cara :
1. Kentang direbus sampai lembut.
2. Panas-panas lecek, jangan tunggu sejuk. Letakkan lada hitam, garam dan susu. Kacau rata sampai jadi seperti adunan cekodok. Dah siap biarkan seketika. Kita masak inti pula.
3. Cairkan mentega, tumis bawang putih sampai wangi. Masukkan isi ayam yang dah dicincang halus.
4. Ayam dah masak masukkan cendawan butang, lada benggala, bawang Holland. Bubuh juga sayur kegemaran (seperti mix vegetable), jika suka.
5. Masukkan sos bolognese. Kacau rata. Perasakan dengan garam dan gula ikut selera.
6. Dah siap masukkan ke dalam bekas aluminium bulat saiz 5 inci (dapat 3 bekas).
7. Taburkan mozarella cheese (saya guna cheddar cheese jer sebab tiada stok) kemudian paipkan kentang lecek tadi. Corakkan ikut kegemaran. Taburkan dengan mix spice dan mozarella cheese.
8. Bakar selama 20-25 minit suhu 180'C (ikut oven masing-masing).
No comments:
Post a Comment