KEK PISANG

Tuesday, April 7, 2020

KUIH BAKAR PANDAN ...









RESIPI KUIH BAKAR PANDAN
sumber :    Insta@resepisedap
kredit :    rabiatul adawiah




Bahan-Bahan :

2  cawan  tepung gandum
1  cawan  gula pasir
1/2  sudu teh  garam halus
2 1/4  cawan  santan
1  cawan  jus pandan   (4 helai daun pandan + air, kisar & tapis ambil jusnya)
3  biji  telur   (me :  guna gred A)
Minyak masak
Sedikit pewarna hijau
Bijan secukupnya


Cara-Cara :

Satukan semua bahan kecuali minyak masak dan bijan dan kacau menggunakan whisk.  Boleh juga dimasukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati (sekejap saja).  Tapis adunan.
Panaskan loyang atau acuan kuih kemboja di atas dapur.  Masukkan sedikit minyak dan bijan.  Tuangkan adunan dalam 3 senduk atau lebih kurang 300 ml.
Biarkan adunan agak mengeras dan sedikit keperangan, baru dipindahkan loyang ke dalam oven dan bakar sehingga masak mengikut garing yang disukai, Suhu 180'C selama 30-35 minit.
(Jika menggunakan acuan kuih cara, masak di atas dapur jer anggaran 15 minit hingga masak).





No comments:

Post a Comment