RESIPI KUIH BAKAR PANDAN
sumber : Insta@resepisedap
kredit : rabiatul adawiah
Bahan-Bahan :
2 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1/2 sudu teh garam halus
2 1/4 cawan santan
1 cawan jus pandan (4 helai daun pandan + air, kisar & tapis ambil jusnya)
3 biji telur (me : guna gred A)
Minyak masak
Sedikit pewarna hijau
Bijan secukupnya
Cara-Cara :
Satukan semua bahan kecuali minyak masak dan bijan dan kacau menggunakan whisk. Boleh juga dimasukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga sebati (sekejap saja). Tapis adunan.
Panaskan loyang atau acuan kuih kemboja di atas dapur. Masukkan sedikit minyak dan bijan. Tuangkan adunan dalam 3 senduk atau lebih kurang 300 ml.
Biarkan adunan agak mengeras dan sedikit keperangan, baru dipindahkan loyang ke dalam oven dan bakar sehingga masak mengikut garing yang disukai, Suhu 180'C selama 30-35 minit.
(Jika menggunakan acuan kuih cara, masak di atas dapur jer anggaran 15 minit hingga masak).
No comments:
Post a Comment