Sunday, April 19, 2020
SAMBAL AYAM SERAI ...
RESIPI SAMBAL AYAM SERAI
sumber : tiffinbiru@CMG...
Bahan-Bahan :
1/2 ekor ayam ~ kurang lebih 800 gm, potong kecil, cuci bersih & toskan *
1/2 sudu besar serbuk kunyit *
1 sudu kecil garam * ( * disatukan, gaul rata & perap sekejap )
3/4 cawan cili kisar
1/4 cawan sos tomato
2 batang serai ~ diketuk
1 helai daun pandan ~ disimpul
1 biji bawang Holland ~ hiris kasar
1 sudu besar gula Melaka
3/4 sudu besar pes asam jawa
Garam secukup rasa
1 cawan air
Minyak masak
Bahan Kisar Halus :
8 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci belacan
3 biji buah keras ~ hiris
Cara Memasak :
1. Ayam digoreng hingga masak, tidak perlu sampai garing, angkat dan toskan minyaknya. Dalam kuali yang sama, keluarkan sedikit minyak dan tinggalkan kurang lebih 3/4 cawan. Tumis serai dan daun pandan hingga wangi. Masukkan bahan-bahan kisar halus dan masak hingga harum. Tambah cili kisar, kacau dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna api kecil dan kacau sentiasa.
2. Masukkan pes asam jawa dan sos tomato, kacau rata dan masak sekejap. Tambah ayam yang digoreng tadi, gaul dan tuang air. Masukkan pula gula Melaka, kacau dan masak hingga sambal pekat. Perasakan dengan garam secukupnya, masukkan bawang Holland hiris, kacau dan masak hingga bawang lembut. Sesuaikan rasa dan tutup api. Hidangkan dengan nasi panas dan lauk-lauk lain.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment