Tuesday, April 14, 2020
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP ...
IKAN KEMBUNG MASAK KICAP
sumber : tiffinbiru@CMG ...
Bahan-Bahan :
4 ekor ikan kembung saiz besar
1/2 inci halia ~ diketuk
3 ulas bawang putih ~ diketuk
1 biji bawang besar ~ dihiris bulat & leraikan
1 biji cili merah ~ dihiris serong
1 biji cili hijau ~ dihiris serong
1/4 sudu kecil cuka makan
5 sudu makan kicap lemak manis JALEN
1 sudu kecil kicap pekat ABC
1 sudu makan sos tiram
1/3 sudu kecil serbuk lada sulah
1 batang kulit kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1/3 cawan air
Hirisan daun bawang secukupnya ~ untuk hiasan
Cara Memasak :
1. Ikan kembung disiang, cuci bersih dan kelar sedikit. Lumur dengan sedikit serbuk kunyit dan garam sehingga rata. Kemudian goreng sehingga masak, tak perlu sampai garing, goreng lembab-lembab sudah memadai. Angkat dan ketepikan dulu.
2. Panaskan 3 sudu makan minyak masak dalam kuali, tumis kulit kayu manis, bunga lawang, halia dan bawang putih sehingga berbau harum. Masukkan sos tiram dan kacau rata. Tuangkan air, masukkan kicap pekat, kicap lemak manis dan cuka makan. Kacau dan biar mendidih.
3. Masukkan bawang besar dan ikan yang digoreng tadi. Kacau perlahan dan tambah hirisan cili merah, cili hijau dan serbuk lada sulah. Kacau dan masak sekejap. Sesuaikan rasa dan tutup api. Taburkan hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Siap!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment