KEK PISANG

Friday, April 24, 2020

IKAN MASAK ASAM PEDAS HALBA ...









IKAN MASAK ASAM PEDAS HALBA
sumber :    Majalah RASA Oktober 2018 ...




Bahan-Bahan :

1  ekor ikan merah bersaiz sederhana atau ikan pilihan  (saya guna ikan kembung jer)
2  biji  tomato   ~  belah 4 setiap satu
4  biji  bendi   (tak letak)
1  tangkai  bunga kantan   ~  belah 2 atau 3  (saya tambah)
1  ikat  daun kesum   (saya tambah)
1  sudu besar  asam jawa/air   ~  ramas-ramas, tapis & ambil jus
1  liter  air
1/2  sudu kecil  halba
Garam, gula dan serbuk perasa (pilihan) secukup rasa
Minyak masak secukupnya


Bahan Kisar Halus :

25  tangkai cili kering   ~  gunting, buang biji, rebus hingga lembut & toskan
1  biji  bawang besar
6  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
1  inci  kunyit hidup
1  inci  halia
3/4  inci  lengkuas
1/2  inci  belacan


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.

2.  Masukkan air asam jawa dan air secukupnya.  Biarkan sehingga mendidih.

3.  Masukkan bunga kantan, daun kesum, ikan dan apabila ikan kelihatan hampir masak, tambahkan garam, gula, serbuk perasa, halba, bendi dan tomato.

4.  Biarkan seketika sehingga sekali mendidih, tutup api dan siap untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment