Friday, April 24, 2020
IKAN MASAK ASAM PEDAS HALBA ...
IKAN MASAK ASAM PEDAS HALBA
sumber : Majalah RASA Oktober 2018 ...
Bahan-Bahan :
1 ekor ikan merah bersaiz sederhana atau ikan pilihan (saya guna ikan kembung jer)
2 biji tomato ~ belah 4 setiap satu
4 biji bendi (tak letak)
1 tangkai bunga kantan ~ belah 2 atau 3 (saya tambah)
1 ikat daun kesum (saya tambah)
1 sudu besar asam jawa/air ~ ramas-ramas, tapis & ambil jus
1 liter air
1/2 sudu kecil halba
Garam, gula dan serbuk perasa (pilihan) secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan Kisar Halus :
25 tangkai cili kering ~ gunting, buang biji, rebus hingga lembut & toskan
1 biji bawang besar
6 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup
1 inci halia
3/4 inci lengkuas
1/2 inci belacan
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak kemudian tumiskan bahan kisar sehingga naik minyak.
2. Masukkan air asam jawa dan air secukupnya. Biarkan sehingga mendidih.
3. Masukkan bunga kantan, daun kesum, ikan dan apabila ikan kelihatan hampir masak, tambahkan garam, gula, serbuk perasa, halba, bendi dan tomato.
4. Biarkan seketika sehingga sekali mendidih, tutup api dan siap untuk dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment