Friday, April 24, 2020
IKAN BERLADA ...
RESIPI IKAN BERLADA HIJAU
Bahan-Bahan :
2 keping ikan pari atau ikan pilihan ~ dipotong, cuci bersih & toskan
1 labu bawang besar ~ dihiris bulat & leraikan
5 biji limau kasturi ~ diperah ambil jusnya
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak masak
Bahan Dikisar :
6 tangkai cili hijau
5 tangkai cili padi
3 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara Memasak :
1. Ikan dibersihkan. Kemudian lumurkan garam dan kunyit.
2. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
4. Masukkan garam dan bawang besar. Kacau rata sehingga bawang sedikit layu.
5. Tutup api dan tuangkan jus limau. Kemudian kacau lagi.
6. Angkat dan tuangkan di atas ikan.
7. Sedia dihidangkan.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment