KEK PISANG

Friday, April 24, 2020

IKAN BERLADA ...









RESIPI IKAN BERLADA HIJAU





Bahan-Bahan :

2  keping  ikan pari atau ikan pilihan   ~  dipotong, cuci bersih & toskan
1  labu  bawang besar   ~  dihiris bulat & leraikan
5  biji  limau kasturi   ~  diperah ambil jusnya
Garam secukup rasa
Serbuk kunyit
Minyak masak


Bahan Dikisar :

6  tangkai  cili hijau
5  tangkai  cili padi
3  ulas  bawang putih
3  ulas  bawang merah


Cara Memasak :

1.  Ikan dibersihkan.  Kemudian lumurkan garam dan kunyit.
2.  Goreng ikan sehingga garing.  Angkat dan ketepikan.
3.  Tinggalkan minyak sedikit dan tumiskan bahan yang dikisar sehingga garing.
4.  Masukkan garam dan bawang besar.  Kacau rata sehingga bawang sedikit layu.
5.  Tutup api dan tuangkan jus limau.  Kemudian kacau lagi.
6.  Angkat dan tuangkan di atas ikan. 
7.  Sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment