MUFFIN PISANG COKLAT
sumber : dapozati.blogspot.com
kredit : Hanieliza
Bahan Adunan Kering :
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh soda bikarbonate
1 sudu teh serbuk penaik@baking powder
Sedikit garam
Bahan Adunan Basah :
3/4 cawan pisang yang sudah di lenyek
1/2 cawan minyak jagung/minyak masak
1/2 cawan gula perang
1 biji telur gred A yang sudah dipukul sedikit
Chocolate Chips secukupnya
Cara-Cara :
1. Panaskan oven pada Suhu 170'C selama 15 minit.
2. Ayakkan semua bahan kering ke dalam mangkuk. Ketepikan seketika.
3. Campurkan semua bahan basah ke dalam mangkuk lain dan kacau rata.
4. Masukkan bahan kering yang sudah diayak ke dalam campuran bahan basah.
5. Kacau dengan whisk sekejap saja. Jangan terlebih kacau nanti muffin akan keras selepas dibakar.
6. Letakkan kertas muffin ke dalam dulang muffin. Sudukan adunan tadi sehingga 3/4 penuh.
7. Taburkan chocolate chip dan sedikit badam cincang, jika suka di atas adunan muffin tadi.
8. Bakar selama 20-25 minit sehingga masak pada Suhu 170'C.
No comments:
Post a Comment