RESIPI SAMBAL SOTONG
sumber : menudapozati.blogspot.com
Bahan-Bahan :
Semangkuk sotong ~ dibersihkan, potong bulat & ditoskan
1 senduk besar cili kisar
1 biji bawang besar ~ hiris kasar
1 sudu besar gula
Sedikit garam
1 keping asam keping@gelugor
1 sudu besar sos tiram
Bahan Kisar :
2 biji bawang besar
5 ulas bawang putih
Cara Memasak :
1. Panaskan minyak masak secukupnya dan tumis bahan kisar sehingga sedikit wangi dan kemudian masukkan cili kisar.
2. Tumis sehingga cili masak dan pecah minyak. Semasa ini, bolehlah dimasukkan asam keping@gelugor.
3. Masukkan gula terlebih dahulu supaya warna sambal menjadi cantik. Letakkan sos tiram. Kacau sebati dan bolehlah masukkan sotong yang sudah ditoskan tadi. Sotong akan mengeluarkan sedikit air jadi air tidak diperlukan melainkan anda inginkan kuah yang cair.
4. Masukkan garam. Sesuaikan rasa dan tutup api kerana sotong hanya masak sekejap saja. Jika tidak sotong akan liat dan keras.
RESIPI NASI LEMAK
sumber : menudapozati ...
Bahan Untuk Nasi :
2 cawan beras ~ basuh sehingga bersih & toskan (untuk 2 orang makan)
2 helai daun pandan ~ disimpul
1 biji bawang merah ~ hiris nipis (optional)
1 inci halia ~ hiris kasar (optional)
1 kotak santan KARA (me : guna yang kecil)
Sedikit garam
Air secukupnya (anggaran 1 cawan)
Cara Memasak :
1. Campurkan bahan-bahan di atas di dalam bekas yang sesuai dan gaulkan sebentar supaya semuanya sebati.
2. Kemudian masukkan ke dalam periuk nasi@rice cooker dan masak seperti nasi biasa.
3. Apabila sudah masak, kacau supaya nasi gebu dan tidak berketul.
SIAP !
SAMBAL NASI LEMAK SERINGGIT
Bahan-Bahan :
20 tangkai cili kering ~ dibasuh & direbus sehingga lembut *
1 ulas bawang putih *
2 ulas bawang merah *
1 labu bawang besar * ( * kisar sehingga lumat )
1 labu bawang besar ~ dihiris nipis (untuk menumis)
Gula Melaka secukup rasa (gantikan dengan brown sugar)
1 sudu besar gula putih
Garam secukupnya
2 helai daun pandan ~ disimpul
1 sudu teh pes asam jawa Adabi ~ dibancuh dengan 4 sudu air)
Cara Memasak :
1. Masukkan minyak masak lebih kurang 1/4 cawan ke dalam kuali. Tumiskan bawang besar dihiris bersama daun pandan. Masak sehingga naik bau dan bawang menjadi layu.
2. Kemudian masukkan pula bahan kisar dan masak cili sehingga pecah minyak dan sedikit garing.
3. Tuangkan air asam jawa tadi dan kacau rata. Biarkan sebentar selama lebih kurang seminit, barulah masukkan gula Melaka dan gula putih. Kacau rata.
4. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau sambal sehingga semuanya sebati. Jika sambal terlalu kering, tambah sedikit air dan masak mengikut kepekatan sambal yang disukai. SIAP!
5. Sambal akan lebih sedap jika dibiarkan semalaman.
No comments:
Post a Comment