KEK PISANG

Thursday, April 30, 2020

KARI IKAN BAWAL HITAM ...








KARI IKAN BAWAL HITAM
sumber :    Azie Kitchen




Bahan-Bahan :

2  ekor  ikan bawal hitam   ~  lebih kurang 500 gm
7  ulas  bawang merah   ~  hiris
3  ulas  bawang putih   ~  hiris
1  sudu kecil  halba campur
2  tangkai  daun kari
3  tangkai  cili padi   ~  potong kecil
1  paket kecil  rempah kari ikan ADABI
1  sudu kecil  serbuk cili
6  batang  bendi
2  batang  cili hijau   ~  patah 2
1  biji  tomato   ~  belah 4
1  sudu kecil penuh  pes asam jawa ADABI   ~  bancuh dengan sedikit air
1 - 1 1/2  sudu kecil  garam
Santan secukupnya
Serbuk perasa   ~  jika suka
Minyak masak


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak yang banyak dan masukkan halba campur dan cili padi potong.  Masukkan pula bawang merah dan bawang putih serta daun kari.  Tumis sehingga wangi.

2.  Bancuh rempah kari dengan sedikit serbuk cili dengan sedikit air, jika suka pedas.  Masukkan rempah kari dan tumis sehingga rempahnya agak garing dan masak.

3.  Setelah garing, masukkan santan dan air secukupnya.  Masukkan air asam jawa.  Setelah kuah mendidih, perlahankan api dan masukkan ikan.  Kemudian biarkan kuah merenih dengan api kecil sehingga pecah minyak.
PETUA :    jangan biarkan kuah kari mendidih ketika ini kerana ia akan menyebabkan ikan hancur.

4.  Masukkan bendi, tomato dan cili hijau.  Akhir sekali masukkan garam dan serbuk perasa.  Setelah kuah terbit minyak dan cantik, bolehlah tutup api.  (Nak cantik, bolehlah celur bendi dengan dimasukkan sedikit minyak sehingga lembut).  Tapi saya lebih suka, dimasukkan terus ke dalam kuah.  Rasa bendi lebih sedap.





No comments:

Post a Comment