KEK PISANG

Friday, April 17, 2020

AYAM GULAI PADANG ...









RESIPI AYAM GULAI PADANG
sumber :    Majalah RASA Jun 2019 ...




Bahan-Bahan :

1.5  kg  ayam   ~  potong sederhana & bersihkan
1  liter  santan
3  batang  serai   ~  titik
4  helai  daun limau purut
1  helai  daun kunyit   ~  siat & simpul   (me :  carik-carik jer)
3  keping  asam gelugor
Garam & gula secukup rasa
4  sudu makan  minyak masak


Bahan-Bahan Kisar :

6  ulas  bawang merah
4  ulas  bawang putih
1  biji  bawang besar
6  biji  cili merah
5  biji  buah keras
10  biji  cili padi
4  cm  kunyit hidup
3  cm  halia
3  cm  lengkuas


Cara Memasak :

1.  Panaskan minyak masak dalam kuali/periuk, tumis bahan kisar dan serai hingga wangi dan pecah minyak.

2.  Masukkan ayam, kacau rata dan biarkan hingga ayam mengecut seketika.

3.  Kemudian masukkan santan, kacau rata dan biarkan gulai mereneh atas api sederhana hingga ayam lembut/empuk.

4.  Apabila ayam telah lembut, masukkan asam gelugor, daun kunyit dan daun limau purut, kacau rata.

5.  Perasakan dengan garam dan gula secukup rasa. 

6.  Setelah kuah pekat, ayam lembut/empuk dan cukup rasa, tutup api.

7.  Ayam Gulai Padang sedia dihidangkan bersama nasi atau ketupat.

No comments:

Post a Comment