KEK PISANG

Sunday, June 3, 2012

Bingka Roti

 BINGKA ROTI


BINGKA ROTI

resepi dari buku :  Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :

315  gm   roti  (roti putih atau roti ban)
200  gm   gula pasir
40    gm   tepung gandum
300  gm   santan pekat  (1 biji kelapa)
180  ml    air
2     biji    telur
2    tbsp   marjerin
1    tsp     esen vanilla
50  gm     kismis hitam  dan sedikit lagi untuk ditabur di atas sebagai hiasan

Acuan :  saiz 8 inci berlubang di tengah (bulat)

Cara membuat :

1.   Carik-carikkan roti menjadi kepingan kecil.  Satukan roti dengan gula pasir, santan, air, telur, esen vanilla, kismis dan marjerin dalam mangkuk adunan.
2.   Ramas adunan hingga roti hampir hancur.  Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3.   Sediakan loyang bersaiz 8" bulat atau yang berlubang di tengah (ikut suka).  Griskan dengan sedikit marjerin dan taburkan dengan sedikit tepung agar tak melekat.
4.   Tuangkan adunan ke dalam loyang.  Taburkan kismis di atasnya.
5.   Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan bakar selama 1 jam hingga masak.



No comments:

Post a Comment