BINGKA ROTI
BINGKA ROTI
resepi dari buku : Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
315 gm roti (roti putih atau roti ban)
200 gm gula pasir
40 gm tepung gandum
300 gm santan pekat (1 biji kelapa)
180 ml air
2 biji telur
2 tbsp marjerin
1 tsp esen vanilla
50 gm kismis hitam dan sedikit lagi untuk ditabur di atas sebagai hiasan
Acuan : saiz 8 inci berlubang di tengah (bulat)
Cara membuat :
1. Carik-carikkan roti menjadi kepingan kecil. Satukan roti dengan gula pasir, santan, air, telur, esen vanilla, kismis dan marjerin dalam mangkuk adunan.
2. Ramas adunan hingga roti hampir hancur. Masukkan tepung gandum dan gaul hingga sebati.
3. Sediakan loyang bersaiz 8" bulat atau yang berlubang di tengah (ikut suka). Griskan dengan sedikit marjerin dan taburkan dengan sedikit tepung agar tak melekat.
4. Tuangkan adunan ke dalam loyang. Taburkan kismis di atasnya.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C dan bakar selama 1 jam hingga masak.
No comments:
Post a Comment