KEK KEJU OREO
KEK KEJU OREO
resepi dari : buku 'Hidangan Berkeju' - Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Biskut :
200 gm biskut coklat Oreo - dibuang krim & dikisar
70 gm mentega - dicairkan
Bahan Kek :
250 gm krim keju
250 gm krim putar
80 gm gula kastor
60 ml air
15 gm gelatin halal
3 keping biskut Oreo - diramas kasar
Cara membuat :
1. Sediakan tin bulat 7" jenis 'loose tin' yang boleh dibuka dibawahnya.
2. Biskut : Tuangkan mentega cair ke dalam serbuk biskut Oreo dan digaul rata. Tekankan pada dasar acuan hingga padat. Sejukkan dalam peti ais selama 30 minit.
3. Kek : Pukul krim putar hingga kembang dan pekat/kental. Simpan dalam peti sejuk sebentar.
4. Dalam bekas lain, pukul krim keju, krim biskut Oreo dan gula kastor hingga kembang dan berkrim.
5. Panaskan gelatin dan air hingga cair dan jernih. Setelah sejuk tuangkan gelatin tadi ke dalam adunan keju dan dipukul sebati. Masukkan krim putar yang telah dipukul tadi dan pukul sebentar saja.
6. Biskut Oreo yang telah diramas kasar dimasukkan ke dalam adunan dan digaul rata. Tuangkan atas lapisan biskut Oreo yang telah keras.
7. Simpankan dalam peti sejuk selama 5 jam atau semalaman hingga ia keras.
salam, cikwan suke jugak buat cheese cake...belum pernah cuba lagi kalau guna oreo.. boleh cuba nanti ;))
ReplyDeleteHi Kak Zara, yang ni sedappp.. I suka cheese oreo.
ReplyDeleteHave a nice day.
Terima kasih pada cikwan sudi jenguk ke dapur saya yang tak seberapa ini. Kek ini sedap sangat. Cubalah.
ReplyDeletePada Amelia, kek ni memang sedap. Cubalah. Have a nice day to you dear. Tq.
ReplyDelete