Sunday, June 3, 2012
Kek
KEK BATIK BISKUT MARIE
dari buku : Kompilasi Hidangan Kek/Chef Noraini Zakaria
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
400 gm biskut Marie - dipatah-patahkan
250 gm mentega
230 gm susu pekat manis
200 gm air
140 gm gula kastor
50 gm serbuk koko
50 gm serbuk milo
2 biji telur - dipukul
1 tsp esen vanilla
Cara membuat :
1. Masukkan mentega dalam periuk/kuali. Panaskan atas api sederhana hingga cair. Tuangkan air dan dikacau sebati.
2. Kemudian masukkan serbuk Milo, serbuk koko, susu pekat, gula kastor dan esen vanilla. Dikacau rata. Tuangkan telur. Apabila bancuhan pekat, masukkan biskut. Kacau sebati dan tutupkan api.
3. Alas acuan empat segi berukuran 8" x 8" dengan kertas aluminium. Tuangkan adunan ke dalamnya.
4. Ambil sehelai plastik, letak atas kek dan tekan dengan senduk agar adunan padat. Biarkan sejuk pada suhu bilik.
5. Masukkan dalam peti sejuk selama beberapa jam. Potong apabila telah keras.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment