PAI EPAL BAKAR/GORENG
PAI EPAL GORENG/BAKAR
resepi dari : Majalah SAJI Jun 2012/Chef Kamarul
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
4 keping puf pastri (jenama KAWAN)
3 biji epal hijau
1 tsp serbuk kayu manis
1 tbsp mentega
2 tbsp gula perang
6 biji kismis (boleh lebihkan jika suka)
2 tbsp gula aising - untuk hiasan, saya tak letak
Minyak masak untuk menggoreng (saya bakar jer)
Cara menyediakan :
1. Potong epal pada bentuk kiub kecil.
2. Panaskan pan dan masukkan epal berserta mentega dan gula perang. Biarkan masak sehingga epal menjadi lembut.
3. Masukkan pula kismis dan serbuk kulit kayu manis. Kacau rata, angkat dan biarkan sejuk.
4. Letakkan inti epal di tengah puff pastri, lipat dan tekan kemas menggunakan garpu di sekelilingnya.
5. Panaskan minyak dan goreng sehingga kuning keemasan. Angkat dan tuskan minyaknya.
6. Taburkan gula aising menggunakan penapis sebagai hiasan jika suka.
7. Untuk bakar : guna suhu : 180'C selama 20-25 minit hingga keperangan.
No comments:
Post a Comment