APAM HITAM MANIS
APAM HITAM MANIS
sumber : buku 'Minuman Petang'
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
410 ml susu cair
250 gm mentega
3 cawan tepung gandum
1 cawan gula pasir
1 cawan air
1 cawan gula halus
3 biji telur - dipukul sikit
3 tsp baking powder
Hiasan : 1/2 biji kelapa parut putih + 1 tsp. garah halus - digaul sebati & kukus sebentar
Acuan : Lompang atau ikut pilihan
Cara membuat :
1. Masak gula pasir dengan api kecil hingga cair dan berwarna perang.
2. Masukkan mentega, air dan dikacau hingga pekat dan sebati. Sejukkan.
3. Pukul telur dengan gula halus hingga hancur. Masukkan baking powder, susu cair, tepung gandum dan air gula yang dimasak tadi. Kacau hingga sebati dan tidak bergentel. (Tapis jika perlu).
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan (ikut pilihan) yang dilengser dengan sedikit marjerin dan kukus selama 15-20 minit. Hidangkan dengan kelapa parut.
Hi Kak Zara, rajin wat kuih manyak2x. Ini apam saya pun suka makan. Itu lah selalu ngap2x cam mana lah nak diet, hahaha...
ReplyDeleteSalam, Kak. Jumpa lagi.....
Hi Amelia, sebenarnya kuih ni untuk di hantar ke kantin sekolah. Apam ni memang sedap walaupun tidak dimakan dengan kelapa.
ReplyDeleteBye, tqvm.