Salam semua! Hari ini saya mencuba untuk membuat kek pisang dari buku masakan Chef Zubaidah yang baru. Kek ini sedap tetapi kejadiannya saja yang kurang menarik. Ini disebabkan terlebih isi adunan ke dalam acuan. Manakala yang bawahnya saya isikan dalam cawan kertas pula. Inipun terlebih isi adunan ke dalamnya. Kek ini sepatutnya bercorak marmar tetapi dah lain jadinya. Apapun ia tetap sedap dan gebu.
KEK PISANG MARMAR
KEK PISANG MARMAR/ (Marble Banana Cake)
sumber : Chef Zubaidah (buku terbaru)
dicuba : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
300 gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat
3 biji telur
100 gm minyak masak
150 gm gula kastor
50 gm susu pekat manis
1 sudu besar emulco coklat
5 biji pisang (sebarang jenis)
Cara membuat :
1. Lenyekkan pisang bersama gula.
2. Masukkan soda bikarbonat dan serbuk penaik. Kemudian masukkan telur, minyak masak dan susu pekat manis, gaulkan hingga rata dan sebati.
3. Masukkan tepung gandum dan gaulkan hingga sebati.
4. Ambil 1/4 adunan dan masukkan emulco coklat ke dalamnya. Gaul sebati.
5. Tuangkan adunan coklat dan adunan asal berselang-seli ke dalam acuan dan hasilkan corak marmar.
6. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan pada suhu 150'C selama 45 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment