ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES
ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES
resepi dari : blog 'Citarasawan'
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
200 gm coklat masakan - dicincang
120 gm mentega tawar
250 gm gula kastor
4 biji telur - dipukul ringan
2 tsp espresso emulco atau 2 tsp. nescafe + 2 tsp air panas, larutkan
70 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
20 gm coffeemate
Adunan Cheese :
125 gm cream cheese, suhu bilik
100 gm mentega
2 biji telur
2 tbsp tepung gandum
Tray : 10 inci x 10 inci, gris dan alas
Cara membuat :
1. Cairkan coklat masakan secara double boil hingga coklat cair. Ketepikan.
2. Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, gaul rata. Angkat.
3. Masukkan gula kastor, kacau rata diikuti dengan telur, espresso emulco, tepung dan coffeemate yang sudah diayak. Masukkan coklat cair, kaup balik dengan spatula hingga sebati.
4. Tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan ketepikan sebentar.
5. Untuk adunan cheese : Pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan tepung dan telur satu demi satu dan putar hingga sebati.
6. Sudukan/tompokkan adunan cheese ke atas adunan brownies tadi dan lorek menggunakan lidi sate untuk membuat corak marble.
7. Bakar pada suhu : 150'C selama 1 jam.
8. Lebih enak jika brownies dibiar semalaman.
No comments:
Post a Comment