KEK PISANG

Sunday, June 3, 2012

Brownies

 ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES


ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES


resepi dari :   blog  'Citarasawan'
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com

Bahan-bahan :


200  gm   coklat masakan  -  dicincang
120  gm   mentega tawar
250  gm   gula kastor
4     biji    telur  -  dipukul ringan
2     tsp    espresso emulco  atau  2  tsp. nescafe  +  2  tsp air panas, larutkan
70   gm   tepung gandum
60   gm   serbuk koko
20   gm   coffeemate

Adunan Cheese :

125  gm   cream cheese, suhu bilik
100  gm   mentega
2     biji    telur
2     tbsp  tepung gandum

Tray :   10 inci x 10 inci, gris dan alas

Cara membuat :

1.   Cairkan coklat masakan secara double boil hingga coklat cair.  Ketepikan.
2.   Cairkan mentega, masukkan serbuk koko, gaul rata.  Angkat.
3.   Masukkan gula kastor, kacau rata diikuti dengan telur, espresso emulco, tepung dan coffeemate yang sudah diayak.  Masukkan coklat cair, kaup balik dengan spatula hingga sebati.
4.   Tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan ketepikan sebentar.
5.   Untuk adunan cheese :  Pukul cream cheese dan mentega hingga lembut dan tidak berketul.  Masukkan tepung dan telur satu demi satu dan putar hingga sebati.
6.   Sudukan/tompokkan adunan cheese ke atas adunan brownies tadi dan lorek menggunakan lidi sate untuk membuat corak marble.
7.   Bakar pada suhu :  150'C selama 1 jam.
8.   Lebih enak jika brownies dibiar semalaman.

No comments:

Post a Comment