Salam pagi teman-teman semua. Hari ini saya memasak Gulai Lemak Cili Api bersama ikan keli salai dan belimbing buluh. Terjumpa bahan-bahan ini ketika bertandang ke pasar malam Bangi. Masakan nostalgia ketika berada di kampung saya di Rembau, N.S. Masakan yang cukup enak dimasak oleh arwah nenek saya. Apalagi dimakan panas-panas bersama nasi daripada beras baru yang dituai dari bendang.
MASAK LEMAK CILI API
MASAK LEMAK CILI API BERSAMA
IKAN KELI SALAI & BELIMBING BULUH
oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
3 ekor ikan keli salai
sedikit serbuk kunyit
15 biji cili api (jika suka lebih pedas, boleh tambah)
Santan pekat dari sebiji kelapa
Belimbing buluh secukupnya
garam halus secukup rasa
Cara membuat :
Cili padi ditumbuk lumat dan masukkan ke dalam periuk bersama santan dan serbuk kunyit. Didihkan sebentar. Masukkan ikan keli dan belimbing buluh. Didihkan lagi. Hendaklah sentiasa dikacau agar santan tidak pecah minyak. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa. Tutup api dan bolehlah dihidangkan bersama nasi untuk makan tengahari. (masakan ini tidak perlu dibubuh bawang, biasalah masakan N.S. seperti ini tidak menggunakan bawang).
SELAMAT MENCUBA
No comments:
Post a Comment