BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKE
BUTTERFLY RAINBOW CUPCAKE
resepi asal : Azlita Masam Manis, Citarasawan & lain-lain (tqvm to all)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung gandum
2 tsp. baking powder
Secubit garam
1/2 cawan butter - suhu bilik
1 cawan gula kastor
3 biji putih telur - suhu bilik
1 tsp. esen vanilla
3/4 cawan susu segar - suhu bilik
Pewarna : oren, merah, kuning, biru, ungu dan hijau
Cara membuatnya :
1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang dan gebu.
3. Masukkan putih telur dan pukul lagi hingga gebu dan ringan diikuti esen vanilla dan pukul lagi hingga rata.
4. Masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar dengan kaedah kaup balik.
5. Bahagikan adunan sama banyak dalam 6 bekas berasingan dan letakkan pewarna dalam setiap bekas dan gaul rata.
6. Masukkan setiap adunan ke dalam cawan kertas berselang-seli warna secara tompok-tompok.
7. Bakar dalam oven pada suhu 170'C selama 15-20 minit.
8. Bila sudah masak letak atas redai hingga kek sejuk. Potong atas kek dengan pisau dan belah dua. Letakkan buttercream atas kek cawan tadi. Kemudian susun kek yang telah dipotong tadi membentuk rama-rama dan akhir sekali letakkan manik-manik gula di tengah-tengah bentuk rama-rama tersebut.
No comments:
Post a Comment