Thursday, January 8, 2015
AGAR-AGAR LUMUT
AGAR-AGAR LUMUT
buku resipi : 100 Puding & Desert - Chef Fazalina Hj Ismail
tried & tested : zaralovebaking; sedap...
Bahan-bahan :
10 gm serbuk agar-agar
4 cawan air
1 cawan gula pasir
4 keping roti putih (dibuang tepinya & kisar bersama air dari resipi ini)
3 sudu besar pes pandan
5 biji telur (dikacau sedikit)
1/4 sudu teh garam
Sedikit pewarna hijau (jika perlu)
Cara Membuat :
1. Mula-mula kisarkan roti putih bersama 1 hingga 1 1/2 cawan air dari resipi di atas sehingga halus.
2. Kemudian masak agar-agar, gula pasir, garam dan baki air dari resipi di atas sehingga mendidih dan larut.
3. Kemudian masukkan pes pandan, roti yang dikisar dan pewarna hijau. Kacau guna whisk.
4. Kacau telur dalam mangkuk. Tuangkan telur ke dalam adunan agar-agar sambil dikacau supaya telur tidak berketul.
5. Tutup api dan tuangkan agar-agar ke dalam acuan pilihan atau loyang yang telah dibasahkan terlebih dahulu agar senang nanti untuk keluarkan agar-agar dari acuan atau loyang. Sejukkan seketika dan barulah di masukkan ke dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment