Sunday, January 11, 2015
KEK KACANG TANAH
KEK KACANG TANAH
sumber : Majalah SAJI November 2014
dicuba : zaralovebaking; sedap & moist..
Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 1/2 cawan kacang tanah (sangai & kisar)
1 sudu kecil serbuk penaik
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
5 biji telur gred 'B'
1/2 cawan susu segar (boleh tambah jika perlu)
200 gm mentega
1 1/4 cawan gula perang
2 sudu kecil esen vanilla
Cara Menyediakan :
1. Panaskan oven pada suhu 170'C hingga 180'C. Lengserkan loyang kek bersaiz 8 inci dengan mentega. Ketepikan.
2. Ayak tepung bersama serbuk penaik dan soda bikarbonat di dalam satu bekas. Kemudian, masukkan kacang tanah kisar dan kacau rata, ketepikan.
3. Di dalam mangkuk pengadun, putar mentega bersama gula perang hingga kembang dan gebu dengan kelajuan tinggi.
4. Masukkan telur satu demi satu sambil diputar perlahan. Masukkan esen vanilla dan putar lagi hingga sebati.
5. Tuangkan susu segar sedikit demi sedikit berselang-seli dengan tepung. Kacau sebati dan perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu atau spatula. (Jangan diputar dengan mixer).
6. Tuangkan adunan ke dalam loyang yang disediakan tadi dan bakarlah selama 45 minit atau hingga masak sepenuhnya.
7. Setelah masak, sejukkan terlebih dahu sebelum dipotong. Boleh juga dihias ikut suka.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
assalamualaikum, jenjalan dan singgah follow sini :)
ReplyDeletewaalaikumsalam, terima kasih sudi singgah sini. saya juga suka singgah di blog Nooriah dan mencuba resipi puan, sedap-sedap belaka...
ReplyDelete