Friday, January 16, 2015
BINGKA KELADI @ KUIH BAKAR KELADI
BINGKA KELADI @ KUIH BAKAR KELADI
sumber dari : Citarasawan ; thanks...
tried by : zaraloebaking...
Bahan-bahan :
100 gm tepung beras
150 gm tepung gandum
120 gm gula pasir
300 gm keladi didadu, rebus & dilenyek/lecek
2 biji telur gred A - dipukul ringan
300 ml santan kotak KARA
250 ml air
1 sudu teh garam
1 sudu besar mentega cair
Pewarna ungu secukupnya (saya guna pewarna Grape)
100 gm keladi dadu yang dah direbus untuk taburan
Bijan putih & hitam secukupnya untuk taburan
Loyang : 8 inci atau acuan kemboja - Gris dengan sedikit minyak
Cara Penyediaan :
1. Satukan tepung gandum dan tepung beras. Ketepikan.
2. Satukan santan, air, gula, garam dan keladi di dalam pengisar. Kisarkan hingga halus.
3. Tuangkan ke dalam tepung dan kacau menggunakan whisk tangan hingga licin dan tidak berketul.
4. Masukkan telur, pewarna dan mentega cair, kacau hingga sebati.
5. Panaskan oven pada suhu 190'C. Masukkan loyang, panaskan seketika hingga minyak berdesir.
6. Keluarkan loyang, masukkan 1/2 adunan dan taburkan dengan keladi dadu. Tuangkan baki adunan hingga habis dan taburkan dengan bijan.
7. Bakar menggunakan api atas dan bawah selama 45-60 minit (loyang) atau hingga masak sepenuhnya. Jika acuan kemboja 30 minit hingga masak sepenuhnya. Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
( menghasilkan : 5 keping acuan kemboja)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment