Friday, January 23, 2015
PUDING BUAH-BUAHAN (BERKEJU)
PUDING BUAH-BUAHAN (BERKEJU)
buku : Kompilasi Hidangan Berkeju oleh Noraini Zakaria
tried by : zaralovebaking...
Bahan Lapisan Oren :
5 gm serbuk agar-agar (1 sudu teh)
100 gm gula pasir
450 ml air
1 sudu teh emulco oren
1 sudu teh pewarna oren
Bahan Lapisan Keju :
1 sudu teh serbuk agar-agar
100 gm gula pasir
250 ml air
150 gm krim keju
200 gm susu segar
1 sudu teh jus lemon
Buah-buahan koktel
Cara Membuat :
1. Lapisan Oren : Satukan serbuk agar-agar, gula pasir dan air di dalam periuk. Masak sehingga mendidih. Setelah mendidih, masukkan emulco oren dan pewarna oren secukupnya. Tutup api dan tuangkan ke dalam acuan pilihan. Biarkan ia mengeras.
2. Lapisan Keju : Satukan serbuk agar-agar, gula pasir dan air di dalam periuk. Didihkan.
3. Di dalam periuk lain, satukan krim keju, susu segar dan jus lemon. Panaskan sehingga krim keju cair. Tapiskan adunan keju ini ke dalam adunan agar-agar tadi. Kacau sebati.
4. Setelah lapisan oren mengeras, cakar permukaannya dengan garpu supaya lapisan keju boleh melekat padanya.
5. Taburkan buah-buahan di atas lapisan oren dan tuangkan adunan keju. Biarkan suam baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment