KEK PISANG

Saturday, January 3, 2015

KEK CAWAN NUTELLA









KEK CAWAN NUTELLA
sumber  :  Majalah Aroma Jun 2012
tried by :  zaralovebaking..




Bahan-bahan :

180  gm  mentega
100  gm  gula kastor
    3  biji  telur (A/B)
    1  sudu kecil  esen vanilla
200  gm  tepung gandum
    2  sudu kecil  baking powder
  30  ml  susu segar
Nutella secukupnya
Papercup secukupnya


Cara Penyediaan :

1.    Panaskan oven pada suhu 170'C.
2.    Susunkan papercup di dalam loyang muffin.  Ketepikan.
3.    Ayakkan tepung dan baking powder.  Ketepikan.
4.    Pukul mentega dan gula sehingga kembang.
5.    Masukkan telur satu demi satu dan pukul lagi sehingga sebati.
6.    Masukkan esen vanilla dan teruskan memukul.
7.    Masukkan tepung dan susu secara berselang-seli ke dalam adunan dan kaup balik menggunakan spatula.  Masukkan adunan ke dalam papercup 3/4 penuh.
8.    Masukkan Nutella ke dalam piping bag dan paipkan Nutella di atas adunan secara lingkaran ubat nyamuk.
9.    Bakar di dalam oven selama 15 hingga 20 minit atau hingga masak sepenuhnya.
10.  Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai.
(yields :  21 pcs)

No comments:

Post a Comment