KEK PISANG

Wednesday, January 7, 2015

PRETZEL BROWNIE









PRETZEL BROWNIE
sumber dari  :  bicara kak noor ; thanks...
tried & tested :  zaralovebaking ; sedap, moist, chocolatey & rasa masin-masin...




Bahan-bahan :

100  gm  chocolate bar -  dipotong kecil-kecil
 1/2  cawan  mentega  (125 gm)
    1  cawan  gula perang (lain kali kurangkan sikit sebab manis)
    1  sudu teh  esen vanilla
    2  biji  telur  (saya guna gred B)
 3/4  cawan  tepung gandum
    2  sudu besar  serbuk koko
 1/4  sudu teh  baking powder
 1/2  sudu teh  garam
    1  cawan  pretzel yang dihancurkan kasar-kasar
Beberapa pretzel untuk hiasan di atas brownie

Acuan/loyang  :  8 inci persegi,  digris & dialas dengan baking paper


Cara Penyediaan :

1.  Guna kaedah double boiler :  cairkan chocolate bar dan mentega di dalam mangkuk tahan panas/haba.  Bila dah cair, alihkan daripada double boiler dan biarkan sejuk di suhu bilik.

2.  Kemudian masukkan gula perang dan esen vanilla ke dalam adunan coklat.  Kacau sebati.

3.  Masukkan telur satu persatu dan kacau sebati.

4.  Tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan garam diayak bersama.  Kemudian, masukkan ke dalam adunan coklat dan pukul sehingga sebati.  Masukkan pretzel yang dihancurkan tadi ke dalam adunan coklat dan digaul sebati menggunakan spatula.

5.  Tuangkan ke dalam loyang dan ratakan.  Susunkan beberapa keping pretzel di atas adunan coklat dan tekankan sedikit pretzel tersebut.

6.  Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 180'C selama 30 minit atau sehingga masak sepenuhnya.  Sejukkan sepenuhnya pada suhu bilik barulah dipotong.

No comments:

Post a Comment