Assalamualaikum pada semua teman-teman semua. Salam bersiaran. Hari ini saya mencuba Bingka Suji yang diambil dari dapur fuzzymazing. Memandangkan tepung suji masih ada baki lagi sayapun cubalah untuk buat bingka ini. Bingka ini sangat sedap, kurang manis dan enak dimakan ketika minum petang bersama keluarga tersayang. Semasa proses pembuatan bingka ini saya nyaris-nyaris tak letak biji sawi di atas bingka sebagai hiasan. Patutlah saya lihat kenapa lain macam saja rupa bijan saya ini. Ini kerana saya tidak memakai kacamata. Terlupa dimana letaknya. Mujur saya jumpa kacamata saya balik. Kalau tidak, tak tahulah macamana rasanya bingka ini. Almaklumlah saya ni rabun dekat. Kalau hilang aset saya ni mau kelamkabut kuih saya ni jadinya. Lucu pula rasanya!!
BINGKA SUJI
BINGKA SUJI
BINGKA SUJI
recipe from : fuzzymazing, CMG & lain-lain, tqvm pada semua teman.
tried by : zaralovebaking.blogspot.com
Ingredients :
140 gm superfine sugar
3 whole eggs
1/4 tsp salt
150 gm semolina
100 gm sweetened condensed milk
125 ml evaporated milk
575 ml water
80 gm plain flour
1 tsp yellow food colouring
1 tsp vanilla extract
125 gm butter
Sesame seeds - for topping (optional)
Method :
1. Preheat oven to 180'C. Grease 8 x 8 inch baking pan with butter. Line with aluminium foil and grease foil as well. Keep aside.
2. Combine the egg, salt and sugar in a mixing bowl and mix thoroughly with a hand whisk.
3. Add condensed milk and semolina, mix until well blended. Then add evaporated milk, water and colouring and mix well. Then add flour and mix until well blended. (Sieve the batter if you wish).
4. Pour mixture into saucepan and heat up on a stove, stirring continuously until mixture thickens slightly. Turn off fire. Lastly, add butter and vanilla and mix well until butter melts.
5. Pour into baking pan and sprinkle with sesame seeds. Bake for about 1 hour. Then bake for 5-7 minutes using top fire only. Remove pan from oven and let it cool completely.
No comments:
Post a Comment