PUDING CINCAU
PUDING CINCAU (resipi asal Cendol)
resipi dari : Yatiememories (tqvm utk resipi yg sedap ini)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan Bawah :
500 ml air
180 gm gula pasir
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
350 gm cincau (dipotong dadu) jika mengguna cendol - 500 gm
sedikit garam
Loyang : 10" x 10" x 1" inci persegi
Cara membuat :
Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih. Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih seketika. Masukkan cincau. Kacau sedikit dan angkat. Tuangkan ke dalam loyang 10"x10"x1" inci). ( TIPS : Loyang hendaklah dibasahkan dengan air terlebih dahulu. Lapikkan dengan plastik yang lebih besar dari loyang supaya senang untuk dikeluarkan dari loyang dan supaya mudah nanti untuk dipotong).
Bahan Atas :
500 ml air
200 gm gula pasir (resipi asal gula merah)
300 ml santan pekat
10 gm serbuk agar-agar
1 biji kuning telur
1 tsp esen rose (tambahan)
1 tsp pewarna merah (tambahan)
sedikit garam
Cara membuat :
Masakkan air, serbuk agar-agar dan gula hingga mendidih dan gula larut. Kocok kuning telur didalam santan, Tuangkan santan ke dalam adunan agar-agar. Masukkan sedikit garam, esen rose dan pewarna merah. Biar mendidih sebentar. Tutupkan api dan tuangkan ke atas bahan bawah dengan perlahan.
( TIPS : sebelum menuang adunan atas, pastikan adunan bawah sudah keras dan cucukkan dengan garfu diserata adunan bawah. Tuangkan adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan).
No comments:
Post a Comment