Sunday, September 2, 2012
Kek Pisang
KEK PISANG REMPAH BETAWI
rujukan dari : Majalah SAJI September 2012
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan A :
130 gm mentega
6 gm ovellete
135 gm gula kastor
secubit garam
Bahan B :
2 biji telur
1 biji kuning telur
Bahan C : (campurkan sekali dan ayak)
150 gm tepung gandum
3 gm serbuk penaik
1/4 tsp soda bikarbonat
3 gm susu tepung
1/4 tsp serbuk kulit kayu manis
1/4 tsp serbuk buah pala
Bahan D :
150 gm pisang berangan masak, hancurkan sedikit
Loyang : 8 inci
Cara menyediakan :
1. Pukul bahan A hingga kembang dan gebu.
2. Masukkan pula bahan B. Kacau sebati dan kemudian masukkan bahan C.
3. Akhir sekali masukkan bahan D dan gaul rata dan masukkan adunan dalam loyang pembakar.
4. Bakar dalam acuan saiz : 8 inci yang telah digris pada suhu : 170'C selama 35-45 minit atau mengikut kesesuaian ketuhar masing-masing. ( menghasilkan : 17 biji dalam papercup seperti di atas).
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment