KEK PISANG

Saturday, September 29, 2012

Puding yang enak dimakan sejuk ketika cuaca panas.


 PUDING KARAMEL ROTI




PUDING KARAMEL ROTI


resipi oleh  :   Hanieliza, ovenkecil (Naz) & yg. lain-lain
dicuba oleh :   zaralovebaking.blogspot.com


Bahan-bahan :

750  ml        susu segar/susu kotak
    3  biji       telur
    2  tbsp     gula kastor
    1  tsp       esen vanilla
    6  keping  roti putih (dicarik-carikkan)
 1/2  cawan  gula pasir  (dihanguskan)

Hiasan :  buah peach dalam tin/fruit cocktail
Loyang :  7/8 inci atau acuan kecil-kecil

Cara membuat :

1.   Gaulkan susu segar, telur, gula kastor, esen vanilla dan roti didalam mangkuk.  (Atau juga boleh dikisar kesemua bahan ini terpulang pada citarasa masing-masing).
2.   Panaskan gula pasir (1/2 cawan) didalam loyang yang hendak digunakan di atas api paling kecil hingga bertukar warna kekuingan.  Bila dah hangus, bolehlah dimasukkan sedikit air.
3.   Panaskan kukusan.
4.   Masukkan adunan roti ke dalam loyang yang sudah ada gula hangus tadi.
5.   Kukus selama 30 minit di atas api sederhana.  Angkat dan sejukkan.
6.   Bila telah sejuk terbalikkan didalam pinggan.  Susunkan dengan buah-buahan pilihan dan sejukkan.


No comments:

Post a Comment