PUDING KARAMEL ROTI
PUDING KARAMEL ROTI
resipi oleh : Hanieliza, ovenkecil (Naz) & yg. lain-lain
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
750 ml susu segar/susu kotak
3 biji telur
2 tbsp gula kastor
1 tsp esen vanilla
6 keping roti putih (dicarik-carikkan)
1/2 cawan gula pasir (dihanguskan)
Hiasan : buah peach dalam tin/fruit cocktail
Loyang : 7/8 inci atau acuan kecil-kecil
Cara membuat :
1. Gaulkan susu segar, telur, gula kastor, esen vanilla dan roti didalam mangkuk. (Atau juga boleh dikisar kesemua bahan ini terpulang pada citarasa masing-masing).
2. Panaskan gula pasir (1/2 cawan) didalam loyang yang hendak digunakan di atas api paling kecil hingga bertukar warna kekuingan. Bila dah hangus, bolehlah dimasukkan sedikit air.
3. Panaskan kukusan.
4. Masukkan adunan roti ke dalam loyang yang sudah ada gula hangus tadi.
5. Kukus selama 30 minit di atas api sederhana. Angkat dan sejukkan.
6. Bila telah sejuk terbalikkan didalam pinggan. Susunkan dengan buah-buahan pilihan dan sejukkan.
No comments:
Post a Comment