BUTTER CHERRY LEMON CAKE
BUTTER CHERRY LEMON CAKE (CMG)
rujukan dari : tiffinbiru (CMG, tqvm utk. resipi yang sedap ini)
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
125 gm mentega
1/2 cawan gula kastor
2 biji telur (grade 'A')
1 biji lemon - ambil parutan kulitnya, yang kuning jer
1 tsp. esen vanilla
1 1/2 cawan tepung naik sendiri - diayak
1/2 cawan susu segar
7 biji ceri merah , belah 2 tiap satu
7 biji ceri hijau , belah 2 tiap satu
Badam cincang/flakes untuk hiasan
Loyang : 8 inci persegi/bulat
Cara membuat :
1. Panaskan oven pada suhu : 175'C, lenser tin bulat/persegi 8 inci dan dialas dengan kertas minyak. Ketepikan.
2. Putar mentega dan gula kastor hingga putih. Masukkan telur satu persatu dan putar hingga kembang.
3. Masukkan parutan kulit lemon dan esen vanilla. Putar rata.
4. Kemudian masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar hingga habis dan putar hingga sebati.
5. Masukkan belahan ceri merah dan hijau. (tinggalkan sedikit untuk hiasan) dan gaul rata dengan menggunakan spatula. Tuangkan ke dalam tin/acuan, ratakan. Hiaskan dengan baki ceri merah dan hijau tadi dan taburkan dengan badam cincang.
6. Bakar selama 35-40 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment