KEK KUKUS LAPIS BISKUT MERRY
KEK KUKUS LAPIS BISKUT MERRY
resipi dari : buku 'Istimewa Pemanis Mulut' oleh Siti Delima
dicuba oleh : zaralovebaking.blogspot.com
Bahan-bahan :
3 biji telur - grade A
110 gm gula kastor
110 gm tepung gandum
1 tsp baking powder
1/2 tbsp ovalette
75 ml susu cair
1/2 tsp garam
50 ml minyak jagung/masak
1 tsp esen vanilla
Pewarna merah, hijau dan oren - ikut suka
Biskut merry secukupnya - perasa kopi (saya guna perasa capuccino)
Loyang : 8" x 8" persegi, gris & alas dgn. kertas minyak
Cara membuat :
1. Didihkan air dalam periuk kukusan. Ayak tepung dan baking powder ke dalam mangkuk.
2. Kemudian campur kesemua bahan-bahan lain ke dalam mangkuk tadi kecuali minyak, biskut dan pewarna.
3. Pukul adunan dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga sebati dan gebu. Masukkan minyak dan digaul dengan spatula hingga sebati.
4. Alas loyang dengan kertas minyak dan glis dengan sedikit butter.
5. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian sama banyak dan letakkan pewarna yang digemari dan dikacau rata.
6. Ratakan adunan pertama dan susun biskut merry diatasnya dan kukus selama 5 minit dengan api sederhana kecil.
7. Buat lagi dengan adunan kedua dan susun biskut diatasnya dan kukus lagi selama 5 minit.
8. Dan buat lagi dengan adunan terakhir, susun biskut dan kukus lagi selama 10-15 minit.
9. Setelah kek masak, biarkan di dalam loyang selama 10 minit kemudian baru diterbalikkan di atas rak dawai supaya sejuk.
No comments:
Post a Comment