KEK PISANG

Tuesday, September 25, 2012

Talam Suji






TALAM SUJI


sumber dari  :  buku - Chef Azimah
dicuba  :   zaralovebaking.blogspot.com


Lapisan Bawah :

140  gm   tepung suji
  20  gm   tepung gandum  (3 tbsp)
    2  biji   telur
120  gm   gula pasir
700  ml    santan cair (3 cawan)
1/2   tsp   garam
Pewarna kuning lemon (saya guna warna oren sebab warna kuning habis)

Loyang :  10" x 10"

Cara-cara :

1.   Campurkan semua bahan didalam periuk bersama tepung suji dan pewarna kuning.
2.   Kacau sebati dan masak diatas api sederhana hingga separuh masak (naik wap).
3.   Tuangkan ke dalam loyang dialas plastik 14" x 14" dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.

Lapisan Atas :

700  ml   santan pekat
    2  biji  telur
    1  tsp  esen vanilla (optional)
1/2   tsp  garam
150  gm  tepung gandum
  60  gm  gula pasir
200  gm  gula Melaka
    1  tsp  coklat emulco (optional)

Cara-cara :

1.   Cincang gula Melaka.
2.   Kisar kesemua bahan dan masak hingga naik wap dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus selama 30 minit atau hingga masak.

Tips :  

1.   Gunakan santan dari 1 1/2 biji kelapa untuk adunan ini.
2.   Tutup loyang dengan aluminium foil semasa mengukus untuk mengelakkan air menitis atas talam.
3.   Saya membuat talam ini 1/2 adunan dan menggunakan loyang 9" x 9", jadi talam ini agak nipis.  Lain kali saya akan guna 8" x 8" - ini adalah untuk rujukan saya di masa akan datang.  Saya guna warna oren kerana kehabisan warna kuning.  Apapun talam ini tetap sedap.


2 comments:

  1. As'salam

    suka kuih2 talam macam ni, lama juga tak menalam macam rindu aje nak makan :)

    terima kasih meninggalkan jejak di blog Dapur CT ya.

    ReplyDelete
  2. Salam, terima kasih sudi singgah sini. Kak suka lawat blog CT yg. cantik malah telah beli buku CT dan buku resipi dari bloggers yg lain sebab kak ni suka mencuba resipi dari blog sekadar mengisi masa lapang. Bila lagi nak keluarkan buku baru?

    ReplyDelete